Nieuws
Gymnasium leerlingen Lingecollege ronde verder Klassieke Olympiaden
07 december 2018

Gymnasium leerlingen Lingecollege ronde verder Klassieke Olympiaden

Gymnasium leerlingen Lingecollege ronde verder Klassieke Olympiaden

Het gymnasium van het Lingecollege doet sinds enkele jaren mee aan de Klassieke Olympiaden, wedstrijden voor scholieren in Latijn en Grieks. Voor het eerst zijn er twee leerlingen uit het vijfde leerjaar door naar de volgende ronde: Amin en Lucas!

Met hun klasgenoten kregen ze een Griekse tekst onder ogen die ze niet eerder hadden gezien, en moesten daarover vragen beantwoorden. Ze gaan op 30 januari naar Hilversum. Daar meten ze  hun krachten met gymnasiasten uit het hele land aan een andere Griekse tekst, een Homerische hymne over Demeter. Toepasselijk voor de Betuwe: Demeter is de godin van de vruchtbaarheid. Dat past helemaal bij het idee van het gymnasium. Het aantal leerlingen op het gymnasium heeft betekenis voor een veel grotere groep. Zo gaat de hele klas met Amin en Lucas pizza eten om het succes te vieren. En met deze jongens komt de school erachter dat er talent in ons midden is. Meestal zit het verstopt, nu mag het even schitteren.

Lucas is nuchter en bescheiden. Hij heeft ook al meegedaan aan wedstrijden in wiskunde, scheikunde en science: ‘Ik ga in Hilversum sfeer proeven’. Amin is uit een ander hout gesneden: ‘Ik deed mee en won meteen!’ Ze vinden het vooral gezellig om mee te doen en hopen met deze wedstrijden de aantrekkingskracht van het gymnasium te vergroten.

Het Lingecollege is volop bezig met onderwijsvernieuwing. Ook het gymnasium vindt opnieuw zijn plek. Ook nu nog zijn er leerlingen die het zware werk van de klassieke talen niet uit de weg gaan. Maar de keuzemogelijkheden nemen in aantal toe. Des te belangrijker is het om uit te vinden waarom leerlingen voor het gymnasium kiezen: het zoeken van uitdaging, anders leren nadenken en het directe contact met de bronnen van onze beschaving.

Tijdens de Voorlichtingsavond voor ouders groep 8 op 10 december a.s. en het Open Huis op 30 januari 2019 vertellen we graag meer!

www.klassiekeolympiaden.nl

Related