Nieuws
Tweedeklassers kijken vooruit naar 2080
22 november 2018

Tweedeklassers kijken vooruit naar 2080

Vwo/havo tweedeklassers zijn de afgelopen periode druk geweest met hun werkstukken voor de landelijke techniek- en kunstwedstrijd Artcadia.

De wedstrijd zet leerlingen aan het denken over de toekomst. Hoe leven we in 2080 met elkaar? Hoe ziet het vervoer eruit? Hoe gaan we om met de ruimte, water en het milieu? Steden van de toekomst kennen nieuwe uitdagingen, en de tweedeklassers bedenken de oplossingen.

Stel je voor ...

Voor deze wedstrijd werken leerlingen samen aan een creatieve oplossing die antwoord geeft op een vraagstuk uit een stad in het jaar 2080. In de lessen gaan ze brainstormen en researchen en bedenken oplossingen. Het eindresultaat is een werkstuk in de vorm van een maquette, een schilderij of een ander (digitaal) kunstwerk met een inhoudelijke onderbouwing.

“Al weken zijn de leerlingen bezig met brainstormen, plannen en uitwerken,” zegt Petra van Koelen, docente handvaardigheid. “Ze hebben zich echt uit de naad gewerkt om de werkstukken op tijd af te krijgen voor de tentoonstelling deze week.” Ieder groepje koos één van de vier thema's waar ze verder mee aan de slag gingen; water, mobiliteit, milieu & ruimte en gebouwen. “Een van de ideeën is bijvoorbeeld een raket die grondstoffen gaat halen op Mars.”

Inzendingen wedstrijd

De werkstukken zijn afgerond, maar de echte wedstrijd moet nog beginnen. “Uit deze tentoonstelling kiezen we de beste vier werken per klas,” zegt mevrouw Koelen. “Daarna beslist een jury van docenten welke vier werkstukken we uiteindelijk opsturen naar Artcadia.”

In het voorjaar is de grote finale. Het winnende team wint een bezoek aan een Europese hoofdstad. Uiteraard volgen we de inzendingen op de voet en houden we jullie daarvan op de hoogte.

 

Related