Nieuws
Jort Kelder praat met 6 vwo over de Eerste Wereldoorlog
19 oktober 2018

Jort Kelder praat met 6 vwo over de Eerste Wereldoorlog

Tijdens de activiteitenweek op de locatie vwo/havo aan de Heiligestraat was donderdag 18 oktober Jort Kelder te gast. Als kenner van de Eerste Wereldoorlog gaf hij een presentatie en ging hierover met leerlingen in gesprek.

In de activiteitenweek staat het thema burgerschap centraal. Op de hele school zijn er diverse activiteiten georganiseerd voor alle leerjaren en -richtingen. 6 vwo hield zich bezig met de Eerste Wereldoorlog. De leerlingen volgden een vakoverstijgend project waarbij ze aan de hand van workshops en lezingen dieper op het thema ingingen. Journalist, columnist, televisiepresentator en kenner van de Eerste Wereldoorlog Jort Kelder ging in gesprek met de leerlingen over de opgedane kennis van de dag, het belang van het herinneren van deze oorlog en maakte de koppeling van de oorlog naar de actualiteit.

Indrukwekkend
Daarnaast maakte de lezing van een oorlogsveteraan over PTSS diepe indruk op de leerlingen. Het was drie kwartier muisstil en niet alle ogen bleven droog. De tweede lezing van Emile Smit over Tiel in de Eerste Wereldoorlog betrok de lokale geschiedschrijving bij het onderwerp.

Vrijdag ervaren de zesdeklassers de impact van de Eerste Wereldoorlog door een bezoek te brengen aan de voormalige slagvelden in de Belgische Westhoek. Vier leerlingen leggen namens de school een krans bij de plechtigheid de Last Post in Ieper.

Kroketten
Het doel was onder andere duidelijk te maken dat de Eerste Wereldoorlog niet alleen bij geschiedenis thuishoort. Het onderwerp komt ook bij wiskunde, scheikunde, natuurkunde, biologie en Engels aan de orde. Deze oorlog werkt, ondanks de Nederlandse neutraliteit, door tot in onze tijd. Onze wereld is voor een belangrijk deel gevormd door de oorlogsjaren 1914-1918.

Leerlingen waren enthousiast over de opzet en uitvoering van het project. Positieve punten waren het interessante onderwerp, de duidelijke planning en de keuze uit verschillende workshops. Bijvoorbeeld een workshop over het verbinden van wonden of over het terechtstellen van getraumatiseerde soldaten die van lafheid werden beschuldigd.
Waarschijnlijk heeft de gratis lunch met kroketten en broodjes dat enthousiasme nog eens flink aangewakkerd ...

Related